Egész nyáron egy olyan önkormányzati képviselő-testületi tréning módszertanának kidolgozásán dolgoztam, amelyet frissen alakult képviselőtestületeknek érdemes tartani. A tréning célja kettős: egyrészről azt szeretné biztosítani, hogy minden tag biztonsággal megszerezhesse azokat a legalapvetőbb ismereteket, amelyekhez a felelősségteljes képviselői munkához szükségesek, másrészről olyan csoport normák és munkafolyamat kialakításához járuljon hozzá, amely segíti az értelmes és a közösség érdekében történő döntéshozást.

Néhány napja tartottam az első ilyen tréninget három önkormányzat képviselőinek. Hál’ istennek nagy siker volt. A résztvevők mindkét cél teljesültét visszaigazolták: sokan rádöbbentek mennyire keveset tudtak, és boldogok voltak, hogy segítséget kaptak a felelősebb munkához. Mások legnagyobb élménye az volt, hogy különböző nézeteket képviselő emberek között értelmes vitát és megegyezési folyamatot lehetett kialakítani, meg lehetett tanulni tisztelni és meghallgatni a másikat és megoldásokat keresni. Megdöbbentek, hogy két nap alatt megtanultak bizalommal együttműködni. Mint a helyi demokrácia elkötelezett híve csak azt remélem, hogy lassan apad majd a lelkesedés, és lesz alkalom újraélesztgetni, amikor majd apad.

Nekem a meghatározó élmény az volt, hogy – bár én az első perctől határozottan csapatot építgettem – a résztvevők első élményének a megértés tűnt. Az eslő modulok után azt mondogatták, hogy már csak ezekért a gondolatokért is érdemes volt eljönni. A konstruktív hangulat lassabban fejlődött, bár már délután felé azok is beültek a körbe, akik kezdetben ragaszkodtak a “hátsó sorból megfigyelő” pozicióhoz. (ami persze abszurd volt egy tapasztalat alapra épülő interaktív tréningen)

Nyilvánvalóvá vált, hogy a technika és tapasztalat segített abban, hogy biztonságos légkört teremtesek. De az is nyilvánvaló volt, hogy a legfontosabb az volt, hogy a résztvevők, úgy érezték, hogy kiegyensúlyozódik a tudásuk és van közös tudásuk, ami alapján biztonsággal megvitathatják az adott kérdéseket. Abban a pillanatban azt érzetem, hogy a megfelelő módszertan (amin hónapokat dolgoztam) csak feltétel volt. A “csoda” (pártállástól független együttműködés) másik, legalább ilyen fontos feltétele a kiegyensúlyozott alaptudás volt. Ez persze nem tüntette el a nézetkülönbségeket, de biztonságosabbá tette a “küzdőteret”. Így kialakulhatott az a beszélgetéssorozat, amelyben a testületek tagjai egymás között lassan tisztázni tudták mik azok az elvek, szabályok és megfontolások, amelyekben meg tudnak egyezni.

Persze nem vagyok naiv. nem gondolom, hogy innentől gyalog-galopp lesz az önkormányzás, de abban biztos vagyok, hogy abban segíteni fognak a pozitív tapasztalatok és felidézhető megfontolások, hogy kicsit jobban menjen.

Lehet, hogy a kulturáltan megvitatni és egyeztetni nem tudó helyi közélet egyik oka az a bizonytalanság, ami azokban él, akik nem mondják ki, de tudják, hogy sok mindent nem értenek? Amit az ember nem ért, arra gyakran örömmel fogad be egyszerűnek és tisztának látszó, gyakran populista magyarázatot. Márpedig az egymással szemben álló felszínes populista álláspontok között tényleg nincs megegyezés.

Az alapvető demokratikus tudás és megértés hihetetlenül fontos lenne. Ez persze nem rajtam múlik, hanem a családokon, iskolákon, politikusokon és bürokratákon, meg a médián, meg sok minden máson. Mégis úgy döntöttem, hogy más munkáim mellett én annyit tehetek, hogy szánok az időmből arra, hogy egyszerűen, érthetően leírjak egy-egy gondolatot azokból a dolgokból, amiket olvasok. Hátha kedve támad másnak is tovább dolgozni a világ megértésén.

Én ezt tudom hozzátenni ahhoz, hogy a cseppet értelmesebb párbeszéd alakuljon a helyi közügyekről. Csepp a tengerben, de ennyire összetett rendszerekben, mint a magyar demokrácia senki nem tudja megmondani melyik csepp mennyit számít majd a jövőben.